Αφαίρεση Τατουάζ

Η ¨στίξη¨ του δέρματος ή κοινώς τατουάζ εκτός από τα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει σε κάποια ευαίσθητα άτομα επιφέρει πολλές φορές και αρκετά κοινωνικά καθώς και εργασιακά προβλήματα μη αποδοχής του συγκεκριμένου ατόμου από το περιβάλλον του.

Το ερασιτεχνικό τατουάζ το οποίο γίνεται από μη έμπειρο άτομο και πάντα στα πλαίσια της παρέας μπορεί να επιφέρει μοιραίες μολύνσεις όπως ηπατίτιδα, AIDS, κλπ καθώς και ουλές διάφορης διαβάθμισης ενώ το βάθος διείσδυσης των χρησιμοποιούμενων χρωστικών είναι συνήθως ανεξέλεγκτο με αποτέλεσμα να καθιστά την αφαίρεσή του δύσκολη.

Το επαγγελματικό τατουάζ το οποίο γίνεται σε χώρο-κατάστημα δημιουργίας τατουάζ από επαγγελματία στο είδος είναι ασφαλές όσον αφορά τις μολύνσεις εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής(αποστείρωση εργαλείων). Όμως ορισμένες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα σε ευαισθητοποιημένα άτομα, ενώ κάποιες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνταν παλιότερα έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.

Πώς αφαιρείται το τατουάζ;
Η Δερμοαπόξεση (Dermabrasion) γίνεται αφού πρώτα προηγηθεί  τοπική αναισθησία στην περιοχή του τατουάζ, η οποία δεν πονά σχεδόν καθόλου. Έπειτα  με τη χρήση του Dermabrasion που είναι ένα ειδικό περιστροφικό ιατρικό μηχάνημα αφαιρούνται σταδιακά τμήμα τμήμα και επίπεδο επίπεδο οι  στοιβάδες της χρωστικής του τατουάζ που έχουν¨εμποτίσει¨ το δέρμα.
Η όλη επέμβαση δεν πονά καθόλου και διαρκεί από 30-60λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ. Απαιτεί άρτια εκπαίδευση, εμπειρία και δεξιοτεχνία από το μέρος του γιατρού έτσι ώστε να έχουμε τέλεια αποτελέσματα. Το τατουάζ αρχίζει και ¨ξεθωριάζει¨ από την πρώτη κιόλας ημέρα και φεύγει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Τις επόμενες 2 ημέρες κάνουμε αλλαγές χρησιμοποιώντας ένα ειδικό διάλυμα σαν μελάνι το οποίο προσροφά το εναπομείναν χρώμα. Τατουάζ που δεν φεύγουν με τα Λέιζερ μπορούν να αποχρωματιστούν χωρίς πρόβλημα με αυτή την μέθοδο.

Μέσα σε μία μόνο ημέρα και μία μόνο Δερμοαπόξεση είναι συνήθως αρκετή για να ξεμπερδέψουμε οριστικά από το ανεπιθύμητο τατουάζ οποιουδήποτε χρώματος και όσο μεγάλο κι αν είναι.

Τα Λέιζερ (Laser) εκπέμπουν δέσμη φωτός διαφορετικού μήκους κύματος ανάλογα με τον τύπο τους και μπορούν να ¨απορροφήσουν¨ συγκεκριμένα χρώματα.
Το κακό είναι ότι για ένα τατουάζ μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 διαφορετικά Λέιζερ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τατουάζ συνήθως αποτελείται από πολλά χρώματα. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα Λέιζερ για τα τατουάζ είναι το Ruby laser και το Q switch ND Yag.

Η αφαίρεση ενός τατουάζ με Λέιζερ απαιτεί πάντοτε μερικές επαναλήψεις- ανά μήνα περίπου- έως ότου φύγει εντελώς.

Ουλές  Ακμής
Οι ουλές που δημιουργούνται ως απότοκο μιάς παλιάς ακμής προσώπου που βασάνισε τον ασθενή για αρκετά χρόνια μπορούν να διορθωθούν με ένα συνδιασμό διαφορετικών ενεργειών και επεμβάσεων οι οποίες δίνουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Οι πιο επιφανειακές ουλές ανταποκρίνονται ως ένα βαθμό στα πήλινγκ(peeling) προσώπου όπου πάντα όμως απαιτούνται 2-3 επαναλήψεις ανά μήνα περίπου για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τις πιο βαθιές και έντονες ουλές ενδείκνυται η θεραπεία με Dermabrasion η οποία θεωρείται ότι πιο ¨βαθύ¨ και αποτελεσματικό στον χώρο της αποκατάστασης των ουλών. Έπειτα από μελέτες έχει βρεθεί ότι είναι 5 φορές πιο αποτελεσματικό από το Erbium Laser(Visage) και 2 φορές πιο αποτελεσματικό από το CO2 Laser ενώ ο ερεθισμός που προκαλείται ειδικά στα¨ Μεσογεικά δέρματα¨ εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν οι ουλές ξεπερνούν το βάθος της επιδερμίδας και του χορίου και φτάνουν μέχρι το υποδόριο λίπος τότε μπορεί να χρειαστεί μιά προεργασία αφαίρεσης των ουλών(punch elevation-excision) και κατόπιν η εφαρμογή των θεραπειών.

Επιπρόσθετα η τοποθέτηση Αυτόλογου λίπους μετά τις οιοδήποτε θεραπείες προσθέτει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στις έντονες και βαθιές ουλές. Πριν μπείτε στον κόπο μιάς κοπιαστικής, ερεθιστικής, πολυέξοδης και χωρίς αποτέλεσμα θεραπείας σε όχι σωστά εκπαιδευμένα άτομα συμβουλευτείτε μας.

Πηγή : www.karalexis.gr

No comments yet... Be the first to leave a reply!